Štěnice domácí (Cimex lectularius)

Jak poznat, že mám doma štěnice:

Dospělá štěnice je cca 5-7 mm velká, má zploštělé, oválné tělo a světle hnědou až červenou barvu v závislosti na nasátí. Štěnice prochází během vývoje 5ti nymfálními stádii. Jednotlivá stádia jsou podobná dospělému jedinci, ale jsou o něco menší a světlejší. Samice naklade během svého života až 500 vajíček, která se přilepují k podložkám, případně se dále šíří např. na oblečení po kontaktu s nimi. Ideální teplota pro vývoj štěnic je 23-25°C a od vajíčka do vajíčka trvá 30-50 dní. Při nižších teplotách je vývoj pomalejší a při teplotě

Štěnice se živí pouze krví hostitele, zpravidla lidí, ale v případě nouze mohou sát i na psech, kočkách nebo ptácích v klecích (papoušci atd.) nebo drůbežárnách. Krev sají v noci, zpravidla 1x za 3-4 dny. Ve dne jsou v úkrytech. V případě, že není v okolí vhodný hostitel, vydrží hladovět až několik měsíců.

Typické znaky výskytu štěnic jsou:

Pokousání – často sají 3x za sebou nebo dokonce ve skupině

Přítomnost výkalů – malé černé tečky

Nalezení tzv. svlečky (exuvie) – schránka, kterou štěnice mění během jednotlivých fází svého vývoje.

Rizika a škody:

Pobodání štěnicemi vyvolává kožní reakce, svědění, kožní podráždění (u citlivých a alergických jedinců s dlouhodobým trváním). Působí negativně na psychiku, jejich bodání má za následek nespavost a neklid, případně pocit vyřazení ze společnosti.

V případě ubytovacích zařízení a dalších zařízení s lůžkovou kapacitou (vysokoškolské koleje, nemocnice, lůžkové vozy a jiné) hrozí ztráta pověsti a s tím spojené významné finanční ztráty (odliv hostů, soudní spory atd.).

Dobrá zpráva je, že u štěnice doposud nebyl zjištěn přenos choroboplodných zárodků z člověka na člověka, ze zvířete na člověka nebo ze zvířete na zvíře.

Likvidace:

Používáme profesionální postupy a přípravky se zvýšenou koncentrací účinné látky, které zahubí štěnice i jejich nymfy a vajíčka. Veškeré použité prostředky jsou bezpečné a nebrání běžnému užívání prostor.

Před samotným zásahem je nutno provést monitoring lokality a potvrdit výskyt štěnice, aby se zabránilo bezúčelnému používaní biocidních přípravků v souladu se zákonem na ochranu zdraví.

Štěnice je velice odolný hmyz a je rezistentní vůči většině používaných insekticidů. Proto je potřeba danou lokalitu řádně prohledat a identifikovat všechny úkryty.

Při přímém zásahu vhodným insekticidním přípravkem hynou i resistentní štěnice. Po zásahu vypracujeme podrobnou zprávu obsahující informace o zásahu, bezpečnostní opatření a vhodné následné preventivní postupy.

Úspěšná likvidace obvykle trvá cca 4 týdny a vyžaduje 2 návštěvy technika (záleží na síle zamoření). Pokud postupujete v souladu s pokyny technika, poskytujeme na likvidaci záruku. Pokud Vás v předem dohodnutém termínu štěnic nezbavíme, veškeré další zásahy jsou zdarma.